Veda

Feng šui je tisočletja stara kitajska znanost, ki je osnovana na spoznanju, da ljudje stalno živimo v izmenjavi s svojim okoljem in da le-to ves čas močno vpliva na nas. Vse je povezano z vsem in nič ne obstoja izolirano – vsak predmet, vsako živo bitje, vsaka misel, vsak občutek je v odnosu z vsem drugim. Zato ima naše okolje velik vpliv na to, kako nam gre in kako se bo odvijalo naše življenje.

Obratno je naše okolje v določeni meri tudi odraz našega notranjega stanja. Zdravje ali bolezen, uspeh ali neuspeh, celo partnerska sreča ali smola se odražajo na našem okolju in se pustijo od okolja tudi indirektno vplivati. Feng šui uči, kako lahko z zavestno izbiro okolja, v katerem živimo in s ciljno ureditvijo le-tega dosežemo dobro počutje in srečo. Razkrije nam, zakaj so nekatera območja bolj primerna za bivanje od drugih in s kakšnimi sredstvi lahko vplivamo nanje. Ker je feng šui osnovan na povsod veljavnih zakonih narave, ga lahko uporabljamo tudi na Zahodu.

Življenjska sila ali či preveva vse okrog nas in močno vpliva na naše misli in občutke. Z enostavnimi prijemi lahko usmerjamo in spreminjamo njen tok v stanovanju ali poslovnem prostoru tako, da postanemo bolj zdravi, premožnejši in srečnejši.

Poznavalci trdijo, da ima feng šui na človeka močnejši vpliv kot katerakoli filozofija ali tradicionalna disciplina. Prebivalci bogatih dežel na Daljnem vzhodu (Tajvan, J. Koreja, Singapur, Hong Kong, Malezija) trdijo, da se imajo za svoj vzpon zahvaliti feng šuiu. Feng šui je danes predmet predavanj na najbolj znanih univerzah v Ameriki, Angliji in Avstraliji. Tam nepremičninske agencije in arhitekturni biroji, ki nimajo svetovalca feng šuia, nimajo kaj početi. Tudi v Nemčiji se skorajda ne gradi več brez svetovalca feng šuia. Ni skrivnost, da so veliki tuji trgovci pripeljali s seboj v Slovenijo svoje svetovalce feng šuia, da so jim pomagali z nasveti pri gradnji in opremi nakupovalnih centrov. Tudi Mercator ni izjema.

Če hočete nekaj spremeniti v svojem življenju, morate spremeniti svoje okolje. Na jasno si morate priti s tem, kdo ste in kaj hočete. Če hočete igrati neko novo vlogo ali začeti z novo fazo življenja, potem morate vaše okolje presoditi v smislu vaše bodoče osebnosti. Ugotovili boste, da mnoge stvari okrog vas sodijo k nekemu življenjskemu obdobju, ki je končano.