Mobing – Moderna Poklicna Bolezen

 

bullying businesswomen

Vsak uspeh ima svojo skrivnost,
vsak neuspeh svoj vzrok.
(Joachim Kaiser)

Mobing je moderen izraz za šikaniranje na delovnem mestu. Izvira iz angleške besede „the mob“, ki pomeni „krdelo psov, ki napadejo nekoga.“ V Nemčiji ga smatrajo kot nacionalno kugo, katere žrtve so v bistvu ljudje, ki delajo na energetsko revnih in neharmoničnih delovnih mestih. Ta moderna poklicna bolezen stane nemško gospodarstvo v obliki psihosomatskih in psihosocialnih stresov preko 43 milijard evrov letno. V Sloveniji teh podatkov nimamo, kar pa ne pomeni, da mobinga pri nas ni. Z nastopom gospodarske krize je mobing tudi v Sloveniji vse pogostejši pojav.
Za prizadete in za podjetje pomenijo te vrste nagajanja in intrig v bistvu samo škodo. Pri prizadetem sodelavcu se napadi negativno odražajo na njegovem ugledu, socialnih odnosih, karieri in poklicni identiteti in seveda na počutju ter zdravju. Večina podjetij pa škodo zaradi mobinga podcenjuje ali pa se z njo sploh ne ukvarja. Dejstvo pa je, da poleg zmanjšane motivacije za delo, notranjih odpovedi, povečanja izostankov z dela in boleznin pada tudi koncentracija in kopičijo se napake, zaradi česar trpi produktivnost. Najbolj absurdno pa je, da kar 70% vseh primerov mobinga zakrivijo šefi in ne „zlobni sodelavci pri sosednjih pisalnih mizah“, kot so pokazali rezultati neke študije v Nemčiji.

Kako se zaščititi pred mobingom

S feng šui ukrepi se lahko zaščitimo pred mobingom in v dani situaciji tudi branimo. Mobing je vedno znak za latenten energetski problem v skupini, kjer so bolj plašni odnosno šibkejši delavci energetsko izčrpani od energetsko močnih sodelavcev ali šefov. Pri analizi primerov mobinga so se vedno znova potrdile specifične povezave in vzorci obnašanja, ki so pritegnili določeno verižno reakcijo.
Žrtve mobinga nezavedno razpolagajo z oslabljeno psihično stabilnostjo zaradi slabše situacije svojega delovnega mesta. Pogosto sedijo s hrbtom proti vratom ali pa kažejo hrbet sodelavcem, torej nimajo trdnega zaledja, kot je na primer stena. Pogosto se nahajajo v slabših razmerah od sodelavcev kar se tiče velikosti prostora, zračnosti in osvetlitve. Zaradi zapostavljenosti delovnega okolja žrtve v nekaj tednih oslabijo. Delovne zahteve postanejo zanje previsoke in posledica je vedno večji nered, izguba kontrole in preglednosti. Nered in strah zaradi možne izgube službe se veča in napake se množijo. Žrtev postane vedno bolj ranljiva, kar praviloma še pospeši razvoj mobinga.
Optimalen feng šui na delovnem mestu onemogoči tak scenarij. Zagotovi sigurnost na delovnem mestu, zaupanje vase in harmonijo z okoljem. V podjetjih, ki so urejena po načelih feng šuia, je izraz „mobing“ absolutno tuj. Harmonija in povezanost, prijazna komunikacija in timsko delo na posameznih nalogah in ciljih podjetja spodbujajo učinkovito podjetniško klimo. Poznavalec feng šuia že pri izbiri sodelavcev upošteva določena pravila glede sestave delovnih timov in razporeditve sodelavcev in ne prepusti ničesar naključju. Feng šui se je kot strategija proti mobingu že dejansko mnogokrat praktično potrdil.
Žrtve mobinga so večinoma ženske. Vendar se jih le malo zaveda, da je optimalna pozicija sedeža oziroma delovne mize eden najpomembnejših faktorjev za osebni uspeh. Ko dobite novo službo, nikar ne sedite na mesto, kjer je sedel vaš predhodnik, ne da bi vsaj nekaj spremenili. Še zlasti, če ta ni bil preveč srečne roke. Zato poskušajte v razgovoru in pogajanjih z novim šefom doseči glede pozicije svojega delovnega mesta možnost, da kaj spremenite.

Direkten pogled na vrata

Če je vaša miza obrnjena tako, da s svojega sedeža vidite vrata, ki vodijo v prostor, ste že v prednosti. Prihranjen vam je neprijeten občutek, ki ga ima človek, ki sedi s hrbtom proti vratom, ker ne ve, kdo prihaja in kdo odhaja. Zato izgubi sposobnost koncentracije in to se brez dvoma odraža na rezultatih njegovega dela. Poleg tega sodelavci delajo za njegovim hrbtom, se lahko norčujejo iz njega in če gre za poslovodjo, ga tudi goljufajo.
Če nikakor ni možno obrniti mize tako, da bi imeli možnost nadzorovati vrata, potem postavite na mizo majhno ogledalo ali kovinsko ploščo, v kateri boste videli dogajanje pri vratih.

Trdno zaledje

Enako pomembno je, da imate za svojim hrbtom trdno steno. Človek pri delu nujno potrebuje zaščiten hrbet. Najboljša je stena, v obzir pa pride tudi pregradna stena, omara, tabla ali večja rastlina. Tudi hrbet sodelavca nudi neko minimalno zaščito. Sedenje s hrbtom proti oknu ali na direktni liniji okno vrata je neugodno in dela človeka nemirnega ali preveč aktivnega.
Še slabše je, če ste obrnjeni v zid, ne vidite vrat in nimate zadaj nobene zaščite. V tem primeru ste povrh vsega še blokirani in nikakor vam ne pride na misel nobena nova ideja ali rešitev. Pritrdite na steno pred seboj poster s pokrajinskim motivom ali pokrajinsko sliko in postavite na mizo ogledalo, da boste videli, kaj se dogaja za vami.

Sedenje v ugodni smeri

Ljudje se glede na svojo energijo razvrščamo v vzhodno in zahodno skupino. Če ste človek vzhodne smeri, se pri delu obrnite proti vzhodu, jugovzhodu, jugu ali severu. Če ste človek zahodne smeri, se obrnite proti zahodu, severozahodu, jugozahodu ali severovzhodu. Če boste sedeli v eni od svojih ugodnih smeri se boste lahko skoncentrirali na delo in istočasno laže, bolj kreativno in intuitivno oblikovali svojo govorno strategijo in reagirali v pravem trenutku.
Če se pri delu zlahka skoncentrirate, potem vam ni treba premikati pisalne mize. Če pa niste zadovoljni, potem najprej ugotovite, v katero smer ste obrnjeni pri delu. To lahko ugotovite na več načinov:

  • Poiščite stavbo, v kateri ste zaposleni, na internetu in boste iz njene lege lahko natančno ugotovili, kam ste obrnjeni pri delu.
  • Orientirate se lahko tudi po soncu. Z izhodišče vzemite lego sonca točno opoldne. V tisti smeri je jug, v nasprotni pa sever. Potem ostalih šestih strani neba ne bo več težko določiti.
  • Možna je tudi orientacija s pomočjo kompasa, vendar je ne priporočam. Železje v modernih stavbah moti magnetno iglo in ne boste pravilno določili smeri.

Ko boste ugotovili, da ste obrnjeni recimo v eno zahodnih smeri, zasukajte mizo v eno od vzhodnih smeri. Zagotovo bo rezultat bistveno boljši. Verjetno nimate neomejenih možnosti za obračanje mize, zato dobro premislite, kako boste ravnali.

Pokončno sedenje

Da bi vaša energija lahko tekla po telesu brez blokad, pazite, da boste sedeli naravnost in pokonci z obema nogama na tleh. Noge ne smejo biti prekrižane ali spodvite. Držite glavo naravnost in sprostite gornji del telesa. Tako boste pokazali okolici odločnost in zanimanje in s tem preprečili, da bi se spravili na vas.