Hiša ali dom?

Zahod je še vedno zavezan vzročnemu svetovnemu nazoru, ki ga je pred več kot 300 leti  utemeljil veliki angleški matematik, fizik in astronom Isaac Newton. Razmišljamo črno-belo, ali-ali, če-potem,… Vsaka stvar se neposredno oceni in potem položi v ustrezen predal. To se da dobro pojasniti na primeru medicine. Zahodna medicina opazuje telo kot mehanizem, ki mora funkcionirati. Če je telo bolno, ga pokrpa. V primeru, da nek del telesa odpove, ga celo zamenja. To je brez dvoma včasih potrebno ali celo reši življenje. Vendar se potem pogosto pojavijo novi problemi. Človek je celota, zaključen sistem in popoln organizem, ki pri takem načinu zdravljenja ni upoštevan.

Kitajci razmišljajo analogno in tradicionalno pristopajo popolnoma drugače k temi zdravja in bolezni. Nasprotja opazujejo v medsebojni odvisnosti in jih tako z višjega zornega kota poskušajo poenotiti. Vedno iščejo povezujoče elemente in primerjave na različnih nivojih ter možne blokade, ki ovirajo zdrav, harmoničen tok energije. Stremljenje po harmoniji je pri Kitajcih na prvem mestu: priti v soglasje s samim seboj, z okoljem in vesoljem.

Tudi vaš dom je bolan, če v njem manjka harmonije. V takem domu ne boste deležni sreče. Hiša je za navadnega človeka največji projekt v življenju. Vendar vanj večinoma vloži le denar in želje. To pa ni dovolj. S takim vložkom noben projekt ne uspe. Hiša zahteva kompleksen pristop. Samo tako lahko nastane produkt, ki ustreza vašim zahtevam. Ni dovolj, da vas hiša varuje pred dežjem in mrazom. Hiša vam mora nuditi tudi energijo in spodbudo, da se lahko soočite z izzivi vsakdana in si izborite svoj prostor pod soncem. Pri vašem projektu ste ta pomemben moment obšli. Niste poslušali opozorilnih znakov vaše podzavesti, ki je reagirala z nelagodjem ob vsakem kompromisu.

Vaša hiša je zato rezultat na videz naključnih faktorjev, kot so materialne možnosti, prostorski zazidalni načrt, arhitekt, družinski člani,…. Skratka, je kot kip, ki ga je delalo več kiparjev. Nima duše. Vi tja pravzaprav ne sodite. Kako bi sploh lahko bili zadovoljni? Na videz naključnih faktorjev pravim zato, ker naključij ni. Nič se ne zgodi slučajno, ampak so vsi dogodki med seboj povezani. Zgodilo se vam je tisto, kar se vam je moralo zgoditi. Toda, po vzhodnjaškem vedenju to ni bilo nujno. S pomočjo feng šuia bi se lahko izognili nesrečni usodi.

Naši arhitekti bi morali poznati osnovne principe feng šuia, da bi razumeli, za kaj gre. Tako pa so kot žabe v vodnjaku, ki nimajo pojma o prostranosti oceana. Toda zakaj bi si zapletali življenje. Najceneje je ponuditi stranki nekaj vzorčnih hiš, pa je stvar rešena. Ni redkost, da se celo hvalijo s „poznavanjem feng šuia“, da bi si ustvarili prednost pred konkurenco. O feng šuiu pa ni niti sledu.

Zato vam arhitekt lahko projektira samo hišo, ne doma. Žal pa še noben investitor ni krivil arhitekta zato, da je izgubil službo ali se ločil, ostal brez prijateljev ali se zapil ali pa so otroci zašli na kriva pota. Pa bi ga lahko. Če nečesa ne ve, s tem še ni odvezan krivde.

Ko piješ vodo, misli na izvir.
(Kitajska modrost)