Kako uporabiti modro barvo v stanovanju

MODRA BARVA – ILUZIJA PROSTRANOSTI

Modra barva predstavlja element vode. Modra barva je od vseh barv najbolj priljubljena. Morda zato, ker nas spominja na modro nebo, morje in počitnice. Ali pa nas podzavestno spominja na vodo, od katere smo se ločili pred milijoni let, ko smo za vedno odkorakali na kopno. Mogoče pa pooseblja večne sanje človeštva o potovanjih v neskončna prostranstva vesolja.

Daljna obzorja tonejo v modro meglico in globine morja migotajo temno modro. Modra barva daje vtis oddaljenosti in globine. Čim hladnejša in svetlejša je, tem bolj oddaljena se zdi. Majhni prostori, obarvani z modro barvo, so naenkrat videti večji in ozka kopalnica bolj zračna.

Energija vode je tekoča. Kaže se v zavitih oblikah, v steklenih materialih in seveda v vodi. Vodnjaki, akvariji, slike vode, ribniki in jezera v okolici hiše ter modra in črna barva aktivirajo ta element.

 ENERGIJA VODE IN OSEBNOST

Element vode je simbol življenja in življenjske poti, ki tečeta skupaj. To poteka včasih divje in dinamično, včasih pa mirno in počasi. Voda simbolizira pripravljenost plavati s tokom namesto zoperstaviti se toku. To pomeni: najti svojo pot in se razvijati. Z elementom vode aktiviramo modrost, prilagodljivost, intuicijo, razmišljanje, notranjo moč, sproščenost, potrpežljivost, vztrajnost, zaupanje in komunikativnost.

Ljudje z izravnano energijo vode se odlikujejo po močni volji, modrosti in znanju. Sposobni so se popolnoma posvetiti neki stvari in skoncentrirano in vztrajno delati na njej. Kdor rad dela v timu in se zna tako prilagoditi kot tudi uveljaviti, poseduje stabilno energijo vode. Zna se vživeti, je komunikativen in družaben.

Če element vode v osebnosti prevladuje, voda „uide“ izpod kontrole. Ti ljudje zlahka izgubijo ravnovesje in se počutijo negotove in brez orientacije. Notranja nejasnost se pogosto kaže doma v vidnem neredu ali pa v dobro skritem neredu v omarah. Tak človek ne bi smel še krepiti elementa vode v stanovanju, ampak bi moral poudariti element lesa v obliki rastlin ali zelene barve.

Če je element vode v osebnosti v deficitu, se to odraža v površnosti, brezplodnem govorjenju in v poslih, ki so na hitro dogovorjeni in nikoli dokončani. Za ojačanje elementa vode  uporabite modro in belo barvo.

Vsak element je povezan z enim od glavnih občutkov. Voda je povezana s strahom, ki ga poznajo vsi ljudje, vendar ga odklanjajo. V feng šuiu strah ni ocenjen kot nekaj negativnega, ampak kot občutek, ki ščiti življenje s tem, da mu podeli naravno previdnost. Šele ko strah prevlada, zavira tok življenja in nadaljnji razvoj. Modra barva pa ne proizvaja strahu niti ga ne ojača, ampak mobilizira pogum in samozaupanje.

Modro barvo imajo radi ljudje, ki veliko berejo, premišljujejo in vodijo mirno življenje. Za to barvo se odločijo intuitivno. Modra barva krepi zaupanje vase, zato dobro dene predvsem ljudem, ki z dvomi in pomisleki sami sebi zapirajo pot naprej. Vsem, ki najprej iščejo potrditev zunaj in svojo vrednost vežejo na priznanje drugih, podari modra barva notranjo sigurnost in samozavest.

 KJE UPORABITI MODRO BARVO V STANOVANJU

Element vode pomeni izrazito jin energijo. Z njim sta povezani zima in noč, ko se zgodi maksimalen umik nazaj in nastopi velika pasivnost. Človek potrebuje ti dve fazi, da si spet nabere moči. Tudi modra in črna barva sta po naravi pomirjujoči in pasivni, sproščata in razširjata pomirljivo razpoloženje. Vendar se v stanovanju uporablja le modra barva, črno barvo uporabljamo  samo v detajlih, kot je na primer črn TV-sprejemnik. Če si želite več kontaktov, odprtosti in bližine, bi morali v vsakem primeru črno barvo kombinirati z drugimi barvami.

Modra barva razširja umirjeno atmosfero in dobro dene v spalnici, kopalnici in delovni sobi.

Jin barve so primerne tudi za to, da „ohladijo“ vroče prostore. Na razgreti podstrehi ali v prostoru na jugu z velikimi okenskimi površinami je modra barva čudovito osvežilo.

Modra barva je lahko tudi hladna in nelagodna. Za harmonično počutje naj bi bile prisotne barve vseh petih elementov. Seveda to ne pomeni, da morate uporabiti kričeče pisane barve na steni. Potrebujete le par toplih poudarkov, ki izravnajo hladnost. K modri kombinirajte tople barve, na primer bež. Pisan šopek na mizi pa bo poskrbel za popolno harmonijo prostora.

 Modra barva v spalnici

Za dobro počutje je odločilen dober spanec. Do tega spoznanja pridemo najlaže, če občasno slabo spimo. V spanju se odpočijeta telo in duh in si nabereta novih moči. Zato mora biti v spalnici vse naravnano na mir in sprostitev in barve prispevajo k temu. Modra barva deluje maksimalno pomirljivo, ker ponoči doseže element vode svoj višek. K elementu vode sodijo tudi sanje in vse izkušnje, ki se izmikajo zavestnemu razmišljanju, kot je intuicija in meditacija. Zelo ugodno deluje modra barva z rahlim nadihom vijoličaste (barva sivke) in svetlo modra barva. Modra prevleka na postelji učinkuje kot zaupljivo povabilo.

 Modrina v kopalnici

Kopalnica je center vodne energije. Voda je čista sprostitev, kvaliteten umik v tišino privatnosti kopalnice, posebno za tiste, ki imajo radi vročo kopel. Moč, sigurnost in zaupanje, ki jo podari element vode, idealno sodijo k osebnemu počutju na prehodu iz dneva v noč. Element vode je v kopalnici bogato zastopan, zato modra barva tu ni potrebna. Če pa že hočete, potem jo kombinirajte z rjavo, drap ali z lesom. Odvisno od lege kopalnice v stanovanju, je lahko modre barve več ali manj.

 Modra barva v delovni sobi

Želja po znanju se nahaja v naravi vode, katere simbol je modra barva. Modra barva poskrbi za trezno glavo in olajša jasno razmišljanje. Pospešuje intenzivno poglabljanje v določeno nalogo ali projekt. Poskrbi za potrebno umirjenost pri učenju in študiju. Modre barve je lahko pohištvo ali kakšni detajli. S pastelno modro barvo lahko pobarvate kvečjemu eno steno ali del stene, ki je na primer ozadje za umetniško sliko. Nikakor pa ne barvajte modro celega prostora. Potem vas bo zeblo. Za estetsko pobarvano sobo morate imeti tudi malo smisla.

Če pa imate probleme s koncentracijo in vaše misli rade pobegnejo v sanjarjenje, potem lahko eno steno prebarvate zeleno. Vendar je dobro vedeti, da je slaba koncentracija največkrat posledica neharmonične smeri sedenja. Če smer, v katero ste obrnjeni  pri učenju, ni usklajena z vašo energijo, potem vaše misli ves čas begajo od knjige drugam. Tudi sedenje z obrazom proti steni ni priporočljivo, ker blokira kreativno razmišljanje.

Pogosto ljudje nimajo na razpolago posebnega prostora za delo, ampak se pisalna miza nahaja v dnevnem prostoru ali celo v spalnici. To v vsakem primeru pomeni vsebinsko mešanje dveh funkcij v stanovanju: s kavča gledamo kup aktov, ki jih je treba obdelati in se ne moremo sprostiti, izza pisalne mize pa nas vabi kavč ali postelja. Za intenzivno delo na eni in popolno sprostitev na drugi strani pomaga optična delitev na primer z rastlino, stoječo lučjo ali prosto stoječim kosom pohištva.

 Modra barva v dnevni sobi

Za dnevno sobo je modra barva prehladna. Ne ustreza našim predstavam o prijetnem bivanju. Če pa že, potem jo kombinirajte s pastelnimi barvami od rjave do drap. Če nimate visokega pritiska ali pa hiperaktivnih otrok, lahko dodate tudi pastelno rdečo.

 Modra barva v otroški sobi

Otroci morajo dobiti maksimalno spodbudo v telesni rasti in osebnem razvoju. Čeprav vsi otroci dojemajo svet z radovednostjo in navdušenjem, se vendar med seboj razlikujejo: od preudarnih in tihih do divjih in ekstrovertiranih, od skoncentriranih do popolnoma kaotičnih. Otroci z izravnano energijo vode se znajo tudi brez modre barve sami zaposliti ali igrati se z drugimi. Na nepotrpežljive in nemirne otroke pa deluje modra stena v otroški sobi pomirljivo.

V današnjih časih je večina otrok preveč razdražljiva. Preveč krame v otroški sobi, preveč igračk v pisanih barvah in različnih materialih ter velikostih naredi prostor nemiren in zmeden. Otroci zgubijo pregled. Tudi tukaj je manj več. Izbrane igračke in umirjena ureditev z usklajenimi barvami napravi sobo pregledno in jasno. Pastelna modra barva naredi ostalo.

 Modra barva v predsobi

Predsoba je kot pozdrav. Prijazen ali odbijajoč, prisrčen ali hladen. Če sprejemate druge ljudi, sebe in življenje z odprtimi rokami, so te kaže na prijetni predsobi. Barve v predsobi bi morale biti prijazne in vedre. Močna modra barva učinkuje v tem prostoru preveč temno, če pa ji primešamo nekoliko rdeče, dobi toplo barvo sivke.

Karmaplus, 2009