Ogledalo – Subjektivno oko

Na Začetku ni bilo nobenega drevesa.
Na Začetku ni bilo nobenega ogledala.
Na Začetku je bil samo Nič.
Kako bi se potem bleščeče ogledalo lahko naprašilo?

Huei Nen, šesti mojster Zena, je z gornjim citatom želel povedati, da ni  potrebno  stalno brisati ogledala, ker je tako bleščeče ogledalo kot zamegljeno ogledalo v stanju odsevati pravo resnico. Z drugimi besedami: Ni objektivne resnice ampak več subjektivnih resnic, katerih simbol je ogledalo.

OGLEDALO – ASPIRIN FENG ŠUIA

Kitajci vedno rečejo »bleščeče ogledalo«. Kajti ogledalo lahko opravlja svojo nalogo samo tako, da odbija svetlobo. Zaradi te svoje lastnosti je ogledalo najpomembnejše »zdravilo«, tako imenovani aspirin feng šuia. Če je na pravem mestu, odganja slabo energijo – ša či in zbira dobro energijo – šeng či.

Po feng šuiu naj bi bila ogledala, ki jih uporabljamo v namene zdravljenja prostora, vedno okrogla. Kitajci uporabljajo upognjena ogledala: to so konveksna ali izbočena ogledala in konkavna ali vbočena ogledala. Uporabljajo pa tudi ploska ali normalna ogledala. Zelo pomembno je, da uporabljamo določeno ogledalo za določen namen, da ne delamo škode sebi in drugim.

Konveksna ogledala

Konveksna ogledala uporabljamo v primerih, ko slaba energija – ša či od zunaj napada našo hišo ali stanovanje. V času, ko odhajamo od doma in ko prihajamo domov smo namreč psihično bolj občutljivi kot običajno, zato stalni napadi ša či oslabijo našo intuicijo in imunski sistem. Povzročijo nam takšno škodo, da je še tako dober feng šui v notranjosti hiše ne more izravnati. V hiši pride do hudih bolezni, ki lahko ljudem obrnejo življenje na glavo. Zato izkušen svetovalec feng šuia najprej pogleda okolico hiše, da ugotovi, če nemara vzroki za nesrečo in neuspeh stanovalcev ne tičijo v okolici hiše.

Kateri predmeti zunaj hiše nam pošiljajo ša či?

Sosednja zgradba, ki s svojim vogalom meri na naša vrata ali okna, nam pošilja ša či. Najslabše je, če vogal meri na glavna vrata naše hiše. Vsakič, ko stopimo iz hiše, nas energija nasproti stoječega vogala napade kot strupena puščica.

Ša či nam pošilja električni ali telefonski steber ali eno samo drevo v bližini naših vhodnih vrat. Če ima hiša vhod iz vogala, se lahko zgodi, da imamo nosilni steber hiše tik pred vhodnimi vrati.

Ša či nam pošilja cesta ali reka, ki naletava na našo hišo in zavije pred hišo v drugo smer.

Ša či nam pošiljajo sosednje hiše, ki so bistveno višje od naše hiše.

Ša či ustvarjajo zgradbe, ki so preveč jin ali preveč jang in se nahajajo v bližini naše hiše. To so pokopališče, cerkev, spomenik žrtvam, bolnica, klavnica, smetišče, zapor, sodišče, vladne ustanove, …

Ša či ustvarjajo stopnice, ki vodijo direktno na naša vhodna vrata ali pa hrib pred našimi vhodnimi vrati.

V vseh navedenih primerih namestimo konveksno ogledalo nad vhodna vrata ali na okno in ga usmerimo proti napadalni strukturi.

Konkavna ogledala

Vse, kar zunaj hiše ustvarja pozitivno energijo, lahko s konkavnim ogledalom ujamemo in na ta način pripeljemo v hišo. Tako izravnamo či v hiši ali jo okrepimo. Če je v bližini naše hiše fontana ali ribnik z lokvanji, lahko s konkavnim ogledalom energijo vode prenesemo v naš dom.

Normalna ogledala – uporaba zunaj hiše

Normalno ogledalo lahko zunaj hiše opravlja funkcijo konveksnega ogledala. Ne more pa nadomestiti konkavnega ogledala.

Normalna ogledala – uporaba znotraj hiše

Znotraj hišese uporabljajo samo normalna ogledala. Čim večje je ogledalo, tem boljše je. Ogledalo ne sme ljudem »odrezati« glave, kar se zgodi, če je prenizko. V tem primeru povzroča glavobole in znižuje nivo energije stanovalcev. Če je ogledalo previsoko, se ljudje počutijo neprijetno. Ogledalo naj bi segalo nekje do 197 cm visoko. Če pa so v hiši višji ljudje, mora slediti njihovi višini.

Ogledalo je lahko uokvirjeno ali pa ne. Ogledalo ne sme iznakaziti človeka. Zato mora biti kakovostno in v enem kosu, ne pa iz več ploščic ali poslikano.

V ogledalu se ne smejo videti vrata sanitarij ali posoda za smeti, ker ogledalo podvoji slabo energijo. V ogledalu se morajo videti same lepe stvari, ki nam dvigujejo razpoloženje.

Ogledala nikar ne postavimo v spalnico. Ogledala so močni zbiralniki energije  in energijo mečejo na posteljo. Če je na postelji preveč energije slabo spimo. Zakonca se začneta prepirati in posledica je ločitev. Če pa že imamo ogledalo v spalnici, naj vsaj ne kaže na posteljo.

Bolnika ne smemo videti v ogledalu, pa tudi bolnik sam naj se ne gleda v ogledalo, zato ogledala umaknemo iz bolnikove sobe.

Na preozkih hodnikih in stopniščih z ogledali spodbudimo tok energije. Ogledala nam dajo občutek, da je hodnik širok in svetel. Pri nameščanju ogledala moramo paziti, da ga ne postavimo nasproti vrat ali okna. Ogledalo v takem položaju škoduje, ker odbija či ven iz hiše oziroma  ji ne dovoli, da bi vstopila v hišo.

Če sedimo s hrbtom proti vratom,ogledalo postavimo na pisalno mizo. Tako vidimo, kdo prihaja skozi vrata in nas nihče ne more prestrašiti. Sicer bodo drugi delali za našim hrbtom in podrejeni nas bodo goljufali.

Če smo pri kuhanju obrnjeni s hrbtom proti vratom, ogledalo namestimo nad štedilnik.Tudi v tem primeru se izognemoneprijetnim presenečenjem.

Če je kuhinja majhna, postavimo ogledalo zadaj za štedilnik oz. kuhalno ploščo, da simbolično podvoji število loncev in kuhalnih plošč in seveda tudi hrane.

Če stoji štedilnik ob steni, pritrdimo na steno poleg štedilnika večje ogledalo, ki optično ustvari videz, da stoji štedilnik na sredi kuhinje.

Če ob prihodu domov najprej zagledamo vrata v kuhinjo ali pa vrata v sanitarije oziroma v spalnico, imamo problem. Če so prva vrata v kuhinjo, smo orientirani na hrano. Če je prvi prostor kopalnica, trpita naše zdravje in blaginja. Denar »odplakne« in veliko časa prebijemo v kopalnici. Če je prvi prostor spalnica, smo po pogosto utrujeni in potrebni miru. Problem lahko rešimo tako, da pritrdimo na zunanjo stran vrat v tisti prostor ogledalo.  Ogledala pa ne moremo uporabiti, če se nahajajo vrata v omenjene prostore nasproti vhodnih vrat.

Z ogledalom lahko nadomestimo manjkajoči prostor.Če imamo hišo ali stanovanje L – oblike, se pojavijo zdravstvene težave in pa težave na poslovnem področju ali v odnosih. Kakšne vrste so težave, je odvisno od tega, na kateri del hiše meji manjkajoči prostor. Ogledalo namestimo na steno, ki meji na manjkajoči prostor. Če imamo možnost izbire, ga damo na ožjo steno. Ogledalo lahko namestimo samo, če ne kršimo drugih pravil o nameščanju ogledal.

Če imamo v stanovanju poševno steno, pritrdimo nanjo ogledalo, če je mogoče. Poševne stene so namreč po feng šuiu zelo nevarne, saj povzročajo nepričakovane dogodke in nenavadne bolezni.

Štrleč vogal v nepravilno oblikovanem prostoru obdamo iz ene ali iz obeh strani z ogledalom. Tak vogal spominja na oster nož ali žugajoč prst, ki je usmerjen v nas. V tem primeru smo lahko žrtev neupravičene kritike ali pa nas oropajo na cesti. Mogoče se sprašujete kako je to mogoče. Čisto enostavno. Tak vogal napada našo energijo in jo slabi. Drugi ljudje podzavestno čutijo, da smo šibki. Zato se nas upajo lotiti. Vse je v vibracijah.

Če se vhodna vrata odpirajo v zid, jih obrnemo. Če pa to ni možno, namestimo na steno ogledalo. V nasprotnem primeru stanovalci izgubijo perspektive v življenju ali pa se zapirajo vase in nehajo komunicirati med seboj.

Če so vrata preozka, jih optično razširimo tako, da namestimo dve ozki ogledali vzdolž obeh strani vrat. Velikost vrat znotraj hiše je pomembna. Mora biti v skladu z velikostjo prostorov. To pa ne pomeni, da so lahko vsaka vrata v hiši v drugih dimenzijah. Premajhna vrata v dnevni prostor ali spalnico lahko primerjamo s premajhnimi usti. Ne morejo sprejeti zadostne količine či in tako so izgledi stanovalcev za zdravje, blaginjo in srečo zmanjšani. Seveda pa nobena vrata v hiši ne smejo biti večja od vhodnih vrat v hišo.

Če so vrata ne prekrivajo v celoti, pritrdimo ogledalo ob strani enih in po potrebi tudi drugih vrat tako, da se vrata v celoti prekrivajo. Zamaknjena vrata namreč sčasoma povzročijo psihične težave.

Če so sanitarije na sredini hiše, pritrdimo veliko ogledalo na zunanjo stran vrat v sanitarije. Na ta način optično potisnemo kopalnico na drug konec hiše. Ta lega sanitarij je najslabša, ker center hiše simbolizira center univerzuma. Iz centra hiše gre negativna energija iz sanitarij v vse prostore v hiši. Taka lega sanitarij pomeni veliko nesrečo za stanovalce.

Če se nahaja spalnica nasproti sanitarij, taka lega slabo vpliva na zdravje, posebno na prebavo prebavo. Na zunanjo stran vrat v sanitarije pritrdimo večje ogledalo.

Če ima stopnišče nizek strop, izboljšamo pretok či tako, da na strop pritrdimo ogledalo.

Če se stopnišče konča zelo blizu nasprotne stene, lahko damo na steno ogledalo, da simbolično ustvarimo večjo globino.

Karma plus, 2003